Kompresijske čarape i terapija

Kompresija u liječenju proširenih vena, upala vena, tromboza vena, različitih vrsta otoka je nezamjenljiva i ništa je ne može nadopuniti.
Kompresijsku terapiju moguće je provoditi:
- Kompresijskim povojem
- Kompresijskom čarapom
- Kompresijskim aparatima

U smjernicama razvijenih zapadnoevropskih zemalja je predviđeno da se kompresijski povoji upotrebljavaju na pacijentima za vrijeme boravka u bolnici odnosno dok su pod stalnim nadzorom liječnika. Kompresijske povoje bi trebali stavljati dobro izvježbani liječnici, jer za pojedina oboljenja treba primijeniti adekvatnu kompresiju.
Slika
Kompresija aparatima ili strojevima ili intermitirajuća kompresija sastoji se u primjeni tlaka putem aparata koji pune manžete zrakom navučene na noge ili ruke pacijenata. Manžete se sastoje od nekoliko komora koje se ispunjavaju zrakom od periferije ka centru odnosno od vrha prstiju noge do prepona ili ako se radi o ruci do ramena. 

Aparat je programiran da do zadane vrijednosti tlaka ispunjava manžetu zrakom (do 80 mm Hg) od vrha prstiju ka preponi, zadržava tlak u manžeti programirano vrijeme te ispušta zrak van. Na ovakav način omogućava vraćanje tekućine koja je napustila venski ili limfni sud i stimulira cirkulaciju u krvnom ili limfnom sudu. 

Terapiju kompresijskim aparatima je moguće provoditi samo u specijaliziranim zdravstvenim ustanovama.
Kompresijska čarapa danas je dovedena do savršenstva u ispunjavanju svoje funkcije, u svom izgledu i lakoći nošenja. Pojedine tvornice imaju i po 200 godina tradicije i iskustva u proizvodnji kompresijske čarape.

Proizvode se u različitim oblicima, bojama i izvedbama. Materijali koji se koriste za izradu čarapa pored funkcije kompresije jako su podnošljivi odnosno rizik od alergijskih reakcija ili bilo koje druge reakcije sveden je na najmanju moguću mjeru.

S obzirom da se za određene vrste oboljelih vena, limfnih sudova ili otoka propisuju odgovarajuće kompresije klase, tako se i čarapa proizvode u različitim kompresijskim klasama.

Za razlikovati su modne čarape s kompresijskim učinkom koje imaju oznaku 40, 70 i 140 dena, te kompresijske čarape svrstane u četiri kompresijske klase I, II, III i IV okarakterizirane odgovarajućom 
kompresijom.

Čarapa kompresijske klase I stvara pritisak iznad gležnja oko 20 mm Hg, u koljenju kompresija pada za nekoliko podioka mm Hg, a na bedru za još nekoliko podioka mm Hg. Time potiče ulazak tekućine u venske ili limfne sudove, te sam tok tekućine u sudovima čime se saniraju otoci na nogama i uspostavlja normalna brzina cirkulacije u sudovima.
U koliko smo rođeni sa predispozicijom za oboljenje vena, u koliko smo profesionalno uvjetovani da cijeli dan stojimo ili sjedimo, krv se slijeva uslijed zemljine teže u noge i tijekom zadržavanja u nogama počinju se stjenke vene razvlačiti i stvarati male pore. Kroz pore se prvo izlijeva tekućina u okolne strukture i to primjećujemo kao otok, a tijekom vremena te se pore povećavaju pa dolazi do izljeva same krvi pa noga dobiva crveno do tamno crveno obojenje koje kasnije prati pojava rana (venski čirevi). U proširenim venama venski zalisci, koji su jednosmjerni ventili jer omogućavaju da krv teče samo u jednom smjeru, počinju se razmicati i ne kontroliraju jednosmjerni tijek krvi. Čarapa na nozi svojim pritiskom izvana vraća tekućinu u venske i limfne sudove, uspostavlja funkciju venskih zalizaka i optimalnu brzinu cirkulacije krvi u venskim sudovima ili limfe u limfnim sudovima.

U proširenoj veni zbog usporene cirkulacije krvi veća je mogućnost zgrušavanja krvi i upale vena.

Po statistici zapadno evropskih zemalja žene su oko dva i pol puta izloženije proširenju vena nego muškarci i to posebno tijekom trudnoće. Tijekom trudnoće se proizvodi više progesterona koji proširuje krvne žile u maternici (ali i u nogama) jer je potrebno iznijeti plod. Povećava se i količina cirkulirajuće krvi za oko 10-20%. Sama maternica otežava prolazak venske krvi kroz trbušnu šupljinu. Sve ima za posljedicu zadržavanja veće količine krvi u nogama i proširenje vena nogu. Zato je potrebno posebnu pažnju posvetiti ovoj populaciji.

Za svu pomoć oko izbora odgovarajuće izvedbe čarape i kompresijske klase osoblje Ljekarne „Ćavarović“ Orašje stoji Vam na raspolaganju.
0 0